Projects & RFP’s

Request for Developer Qualifications for Solar PV and/or Battery Storage Projects Qualifications Due Friday, June 18, 2021 at 4 pm EDT.

Click the link below for a complete copy of the Request.
https://cvecinc.org/wp-content/uploads/2021/05/CVEC-R6-RFQ-Issued-5.10.21.pdf

REQUEST FOR DEVELOPER QUALIFICATIONS FOR SOLAR PV AND/OR BATTERY STORAGE PROJECTS

Issued May 10, 2021 pursuant to M.G.L. c. 164, §137 and posted at www.cvecinc.org, COMMBUYS, and the MA Central Register

1.        INTRODUCTION
The Cape & Vineyard Electric Cooperative, Inc. (“CVEC”) is seeking qualifications from developers demonstrating expertise in working closely with public entities, having a proven track record of successfully developing the types of projects described in Section 3, and having the financial and technical capability to develop these projects.  The projects will be located primarily in Barnstable and Dukes County.

CVEC is a public cooperative formed under M.G.L. c. 164, §136.  CVEC’s purposes include developing and/or owning renewable electric generation facilities and procuring and/or selling long term electric supply or other energy-related goods or services including renewable energy certificate contracts at competitive prices to member communities and consumers within member communities.  CVEC’s functions, policies and goals include exploring appropriate options for acquiring the best market rate for electricity supply, promoting and supporting the development of renewable energy resources, providing and enhancing consumer protection by improving quality of service and reliability and utilizing and encouraging conservation and other forms of energy efficiency.  More information regarding CVEC is available on its website:  www.cvecinc.org.

QUSTIONS DUE: Friday, May 21, 2021 by 4 pm EDT to mmarasco@cvecinc.org
QUESTIONS POSTED: Wednesday, May 26, 2021 by 4 pm EDT at www.cvecinc.org/Projects and RFPS
INFORMATION SESSION: See below
QUALIFICATIONS DUE: Friday, June 18, 2021 by 4 pm EDT.

INFORMATION SESSION:  THURSDAY, MAY 27, 2021
Topic: CVEC Request for Qualifications Information Session
Time: May 27, 2021 11:00 AM Eastern Time (US and Canada)
For meeting recording, please contact office@cvecinc.org

REQUEST FOR DEVELOPER QUALIFICATIONS
FOR SOLAR PV AND/OR BATTERY STORAGE PROJECTS
RESPONSES TO DEVELOPER QUESTIONS SUBMITTED
For a PDF, click here.

The following questions and responses have been posted on or before Wednesday, May 26, 2021 by 4 pm EDT pursuant to the RFQ.  In addition, CVEC IS INCLUDING A REVISED LIST OF PROJECTS.

THE INFORMATION SESSION WILL BE ON THURSDAY, MAY 10, 2021 11 AM EDT ON ZOOM. PLEASE REFER TO CVEC’S HOME PAGE FOR THE LINK.

  1. Will bidders be able to bid on specific locations, rather than on the entire portfolio?ANSWER: Only those bidders who are pre-qualified under this Request will be asked to bid under the RFP for the portfolio of projects.  We anticipate that the pre-qualified developers will bid on the entire portfolio and indicate their preferences as well as reasons.
  2. Are you able to tell us the estimated acreages or MW’s for each proposed site?
    ANSWER: We have just closed participation the Round are will not have that information until we finalize prospectuses. CVEC will post a summary of all its current projects on its website on or before 5 pm EDT, Friday, May 27th, 2021for reference.
  3. Do any of the potential host sites supplied by CVEC have a peak load greater than 2MW?
    ANSWER:  We are in the process of finalizing prospectuses and preparing feasibility studies, and at this time, do not believe there is a host site with a peak load greater than 2MW.
  4. Would CVEC entertain a community solar + storage bid where all sites with <2MW of load were bundled together and supplied by a community solar + storage project?
    ANSWER: Not at this time.
    A. If so, would such a community S+S project have to be located in the region served by CVEC, or could it be sited anywhere in Eversource territory?
    ANSWER: See Item 4 above response.
    B. If CVEC is not open to the community S+S approach, would it be open to an offer where we only bid projects for certain sites?
    ANSWER:  See Item 4 above response.
  5. Can CVEC specify the available incentive streams it plans to monetize as stated in the RFQ?
    ANSWER: CVEC is interested in monetizing, but not limited to, the following incentive programs: Clean Peak Standard, Connected Solutions, SMART Program, and Net Metering.
  6. What will be the minimum megawatts CVEC will award to the shortlisted developers or will CVEC award the whole 51 MW of projects to 1 developer? For example if at the end of the RFP, CVEC decided to select 2 qualified developers to own, operate and maintain solar PV installations, what will the allocations be, will it be 25.5 MW to developer A and 25.5 MW to developer B (50/50)?
    ANSWER:  Each project in the CVEC Round 6 is different and consist primarily of solar PV roof-mounts or canopies.   CVEC intends to award the projects based on an advantageous PPA price to the participant.  We anticipate batching the projects based on location, having only one developer per participant. A developer is likely to be awarded projects among multiple participants.  CVEC’s final determination will be based upon the responsiveness and competitiveness of the developer responses as well as the best interests of the participants.
  7. Will Maria Marasco be designated contact for communications post RFQ?
    ANSWER:   From time to time, a representative from the Cadmus Group as CVEC’s consultant or from BCK Law as CVEC’s counsel will be asked to respond.
  8. Is the PPA a bilateral agreement between CVEC and developer or with CVEC + Host and developer?
    ANSWER:  At present, the PPA is a bilateral agreement between CVEC and the Developer.  CVEC reserves the right to consider a PPA between the Host and Developer. CVEC will make that determination prior to the issuance of the Request for Proposals for the projects.

REVISED LIST OF PROJECTS

Note:  A project may or may not include battery energy storage system.  When the RFP is issued, CVEC intends to provide a comprehensive project prospectus for each project. Each host reserves the right to include or not include a project in the RFP phase.

CVEC ROUND 6 Project as of 5.24.21

Barnstable (Town) Water Filtration Plant
Cape Cod Gateway Airport
Eastham DPW & Transfer Station
Eastham Town Hall & Fire Station
Eastham Transfer Station
Eastham (North) Wellhouse
Martha’s Vineyard Airport Plane-view Lot
Martha’s Vineyard Airport-Fire Rescue Building
Martha’s Vineyard Airport Employee Parking Lot
Oak Bluffs Police Station
Oak Bluffs- Town Hall 
Orleans DPW
Orleans Old Compost Facility
Orleans Wastewater Treatment Facility
Tisbury Senior Center
Tisbury Wastewater Treatment Facility
West Tisbury Library
Yarmouth DPW
Yarmouth Fire Station 3

For a list of CVEC’s previous projects, please click here.